Transport i magazynowanie wody butelkowanej

Obsługa logistyczna produktów spożywczych wiąże się z wieloma wyzwaniami. Specyficznym towarem z tego segmentu jest woda butelkowana. Istotne w jej przypadku są odpowiednie warunki transportu i składowania. Szczególnie wrażliwa jest woda wysokozmineralizowana, taka jak „Muszynianka”.

Minerały, które trzeba chronić

Woda w butelkach, podobnie jak inne artykuły spożywcze, wymaga od przewoźnika odpowiednich atestów wydawanych przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Potrzebują ich zarówno kierowca, jak i pojazd, którym wykonywany ma być transport. Jednak ten typ ładunku wymaga dodatkowych środków ostrożności, które wynikają choćby z jego składu.

„Muszynianka” jako woda wysokozmineralizowana zawiera gaz, którego nie dodaje się w produkcji. Woda nasyca się nim w naturalnych procesach, gdy znajduje się pod ziemią. Dzięki obecności CO2 w wodzie mogą rozpuścić się ważne dla zdrowia minerały, które bez gazu wytrąciłyby się. Pozbawiona gazu woda wysokozmineralizowana traci smak oraz wartości odżywcze, a na dnie butelki lub jej ściankach pojawia się osad ze skrystalizowanych minerałów. Taka woda nadaje się już tylko do wylania, dlatego istotne jest skrupulatne podejście do transportu, szczególnie latem i zimą, gdy długotrwały wpływ ekstremalnych temperatur może pozbawić wodę gazu.

Odpowiednie warunki transportu wody

„Muszynianka” w szczycie produkcji wytwarza około 70 tys. butelek wody na godzinę. Biorąc pod uwagę, że na palecie mieszczą się 504 sztuki, a do naczepy wchodzi 30 palet, to jeden pojazd ciężarowy może przewieźć dokładnie 15120 butelek. Zatem by rozładować produkcję z jednej godziny, zakład musi opuścić aż 5 zestawów ciężarowych. Każdy przewóz odbywa się według ściśle określonych zasad.

Czystość w naczepie

Przed załadunkiem przestrzeń ładunkowa każdego pojazdu jest sprawdzana. Naczepy brudne, zakurzone lub cechujące się nieprzyjemnym zapachem kierowane są na myjnie. Tam czyści się je, dezynfekuje oraz poddaje ozonowaniu. Dopiero po przejściu kolejnej kontroli czystości naczepę można załadować wodą w butelkach.

Odpowiednia temperatura

Ekstremalne temperatury nie służą wodzie wysokozmineralizowanej. Zarówno mróz jak i upał mogą sprawić, że „Muszynianka” straci swoje walory smakowe, jeśli ekspozycja potrwa zbyt długo. Dlatego istotny jest sprawny i dobrze zorganizowany transport. Jeśli temperatura w okresie zimowym spadnie poniżej -4º Celsjusza, to transport musi odbywać się w izotermach lub chłodniach.

Niedopuszczalne jest doprowadzenie do zamrożenia wody!

Kiedy woda zamarznie, wzrasta ciśnienie w butelkach, które mogą się odkształcić. Dodatkowo, po ponownym rozmrożeniu, woda zmienia smak, ponieważ wytrącają się z niej wszystkie składniki mineralne. Minerały osadzają się na dnie butelki w postaci białego osadu. Taka woda nadaje się tylko do wylania.

Więcej o produkcji, transporcie i magazynowaniu „Muszynianki” można dowiedzieć się na kanale „Na palecie”.

Właściwe przechowywanie wody

Kiedy produkcja wód butelkowanych rozkręcona jest do maksimum wydajności, bardzo trudno jest rozdystrybuować cały asortyment do sklepów. Szczególnie w przypadku okresowego spadku popytu. Pomimo, że całościowo w ramach miesiąca bilans sprzedaży jest mniej więcej podobny, to w poszczególnych dniach zapotrzebowanie klientów na wodę może się różnić. W takich sytuacjach niezbędne są dedykowane rozwiązania logistyczne. Nadprodukcja trafia do magazynów.

Poznaj kompleksową ofertę Omegi Pilzno.

Woda musi być składowana w pomieszczeniach czystych i chłodnych. Palety powinny być ustawione na zmywalnej i niepylącej powierzchni, w odległości min. 50 centymetrów od ścian. Obiekty logistyczne muszą spełniać odpowiednie warunki, by móc przechowywać wodę mineralną. Przede wszystkim nie może być ona składowana w pobliżu innych towarów niespożywczych, a w szczególności takich, które generują silne zapachy. Butelki PET mają tendencję do pochłaniania nieprzyjemnych woni z otoczenia, a folia termokurczliwa zgrzewek oraz stretch zabezpieczający palety, nie stanowią żadnej bariery dla niepożądanych odorów.

Powrót do wszystkich artykułów