Poznaj 5 ważnych cech transportu płynnych produktów spożywczych
31.05.2023W przemyśle spożywczym istotną wartością jest zaufanie klientów do kupowanych produktów. Bezpieczeństwo czy wysoka jakość nie mogą ulegać wątpliwości, bo na szali leży nie tylko decyzja zakupowa, ale także zdrowie. Dotyczy to również płynnych wyrobów, których transport podlega chyba najbardziej restrykcyjnym zasadom i przepisom. W tym artykule przedstawiamy 5 kluczowych cech transportu płynnych produktów spożywczych.
Cysterny spożywcze mogą transportować najróżniejsze gotowe wyroby i składniki wykorzystywane w przez sektor produkcji żywności. Da się w nich umieścić mleko, serwatki i śmietany, soki owocowe i koncentraty, oleje jadalne, syropy czy miody, płyny jajeczne, alkohole, dodatki spożywcze czy płynną czekoladę. Każdy z wymienionych towarów ma specyficzne wymagania co do przebiegu przewozu oraz wyposażenia cysterny. Istnieją jednak określone cechy wspólne tego typu przewozów, o których warto wiedzieć.
Cechy transportu płynnych produktów spożywczych
Cecha 1 – specjalistyczne środki transportu płynnych produktów spożywczych
Cysterna spożywcza wykorzystywana w drogowych przewozach płynnych produktów spożywczych to wyspecjalizowany środek transportu, którego konstrukcja i funkcje są tak skomponowane, by zachować jakość i bezpieczeństwo ładunku. Każdy element cysterny, począwszy od odpornego na korozję zbiornika wykonanego zwykle ze stali austenitycznej, po armaturę ze stali nierdzewnej, jest starannie zaprojektowany i wykonany, by sprostać rygorystycznym standardom branży spożywczej.
We flocie OMEGA Pilzno Food Logistics znajduje się 70 tego typu specjalistycznych naczep, które są w stanie przewozić produkty płynne w kontrolowanej temperaturze.
Cysterna spożywcza jest niezwykle wyrafinowanym środkiem transportu, który dopuszcza różne formy optymalizacji przewozów. Przykładowo zbiorniki w tych naczepach mogą być jedno-, dwu-, trzy- oraz czterokomorowe. Dzięki temu klienci mogą przewozić np. kilka różnych towarów z wykorzystaniem jednego środka transportu, a każdy z nich będzie bezpiecznie oddzielony od pozostałych.
Cecha 2 – niezbędne wyposażenie
Przy transporcie płynnych produktów spożywczych kluczową rolę odgrywa wyposażenie cysterny. Jednym z najważniejszych elementów jest pompa elektryczna, umożliwiająca szybki rozładunek towaru u klienta. Przykładowo, płynna czekolada bez użycia pompy mogłaby spływać nawet dwa dni. Dzięki pompie czas ten jest skrócony do zaledwie 3 godzin.
Kolejnym istotnym elementem wyposażenia cysterny jest system aktywnego utrzymania temperatury. Jest to niezwykle ważne przy transporcie produktów, które przewozi się w wysokiej temperaturze, aby pozostać w płynnym stanie skupienia (oleje kokosowe, płynna czekolada). UWAGA: system ten nie podgrzewa ładunku! Utrzymuje on jego temperaturę na stałym poziomie, co jest kluczowe dla zachowania jakości przewożonego produktu.
Transport w temperaturze kontrolowanej z Omegą Pilzno – sprawdź naszą ofertę.
Cysterna wyposażona jest również w podgrzewane rury spustowe, które umożliwiają przeładunek produktów o wysokiej temperaturze. Sterylne filtry powietrza są również niezbędne i służą do utrzymania higieny podczas operacji przeładunkowych. Ważny jest też precyzyjny system przepływowego pomiaru ilości produktu.
Innymi istotnymi elementami wyposażenia są dodatkowe węże, które mogą okazać się niezbędne podczas rozładunku u klienta, a także pełen zestaw złączek i reduktorów, oraz wtyczki do pompy elektrycznej. Tak wyposażona cysterna jest w stanie poradzić sobie z każdą ewentualnością, zapewniając bezpieczny i skuteczny transport płynnych produktów spożywczych.
Cecha 3 – płynne towary dokładnie na czas
Transport cysternami spożywczymi jest przykładem logistyki just-in-time. Płynne produkty spożywcze, ze względu na swoje właściwości, zazwyczaj muszą trafiać bezpośrednio do miejsca ich dalszego przetwarzania. Prosto na produkcję. Powodem jest prosty fakt, że ich przechowywanie w miejscu odkładczym nie jest możliwe bez specjalistycznej i drogiej infrastruktury. Producenci, chcąc te koszty optymalizować, stawiają na transport „dokładnie na czas”.
W tej gałęzi przemysłu kluczowe są krótkie czasy przewozów i punktualność dostaw, choć tempo zależy od charakterystyki przewożonego towaru. Przede wszystkim jednak, priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa przewożonego towaru. Obejmuje to odpowiednie środki techniczne, planowanie transportu oraz zachowanie odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych przez kierowcę podczas załadunku, rozładunku i jazdy.
Cecha 4 – bezwzględna czystość i sterylne warunki pracy
Mycie cystern spożywczych to skomplikowany i dokładny proces, mający na celu nie tylko doprowadzenie jej do czystości, ale przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa dla kolejnych ładunków. Każdy element wyposażenia, od przestrzeni ładunkowej po złącza, reduktory oraz węże, musi zostać dokładnie umyty i zdezynfekowany. Nawet najdrobniejszej pozostałości po poprzednim transporcie stanowią duży problem. Dlatego trzeba się ich skutecznie pozbyć. Istotne jest także usunięcie ewentualnych drobnoustrojów, które mogłyby zagrozić bakteriologicznemu bezpieczeństwu transportowanego produktu.
Do realizacji tych procedur używa się specjalistycznych, certyfikowanych myjni, które działają według starannie określonych standardów. OMEGA Pilzno korzysta z myjni zrzeszonych w EFTCO. Ta organizacja wprowadziła system kodów mycia, które szczegółowo określają parametry procedury. Należą do nich rodzaj detergentu, jego pH, czy konieczność używania gorącej pary. Dzięki temu klient firmy transportowej ma pewność, że cysterna zostanie odpowiednio przygotowana do przewozów jego cennego produktu.
Cecha 5 – element logistyki dedykowanej przemysłowi spożywczemu
Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw jest niezbędne dla sprawnego funkcjonowania przemysłu spożywczego – od produkcji po dystrybucję. Liczy się nie tylko płynny i bezpieczny przepływ gotowych wyrobów, ale także półproduktów i składników. Utrzymanie wysokiej jakości usług transportowych gwarantuje współpraca z partnerami potrafiącymi zabezpieczyć każdy ogniwo łańcucha.
PRZYKŁAD: OMEGA Pilzno oferuje usługę obejmującą transport półproduktów od producenta z wykorzystaniem specjalistycznych cystern od ich producenta do fabryki. To kluczowy etap, który wymaga odpowiedniego wyposażenia i profesjonalizmu. W kolejnym etapie możliwe jest podjęcie gotowych wyrobów z użyciem chłodni oraz przetransportowanie ich do magazynu docelowego lub centrum dystrybucyjnego sieci handlowej.
W ten sposób, Omega Pilzno jest w stanie zabezpieczyć cały proces transportowy. Taki kompleksowy pakiet usług stanowi istotne wsparcie dla przemysłu spożywczego, zapewniając sprawność i bezpieczeństwo całego łańcucha dostaw.